Desem, zuurdesem, levain, sauerteig, sourdough, wat is het precies?

Een vraag die wij zeer regelmatig horen.. En heel graag aan jullie willen uitleggen!

150 jaar geleden werd er alleen maar met desem gebakken. Toen kwam er een moment dat¬†gistfabrieken gistcellen gingen kweken en verkopen. Gist was vele malen aantrekkelijker voor de bakkers. Gecultiveerde gist is namelijk makkelijker, bedrijfszekerder en maakt het brood in sommige gevallen wat luchtiger, hierdoor zijn de bakkers met z’n allen overgestapt op gist. Gelukkig is zo’n 35 jaar geleden desem in Nederland her-ontdekt. Toch moet je nog goed je best doen wil je desembrood, met alleen maar desem, ergens vinden.

Je laat als het ware een meelpapje verzuren en hierop nestelen zich gistcellen. Die moeten goed verzorgd worden, want dan gaan ze zich vermenigvuldigen, dan heb je op een gegeven moment genoeg om een brood van te kunnen maken. Kort gezegd, is het een andere manier van hoe je een brood kunt laten gisten, op dat moment wordt het dus een echt deeg.

Regelmatig horen we mensen in de winkel of bij onze kraam staan en praten ze met elkaar over de combinatie spelt en desem. Ook die leggen we graag uit. Spelt is een graansoort, net zoals tarwe, gerst, haver, rogge etc. Desem is een manier waarmee je een brood kunt laten gisten, samen wordt dit dus een heerlijk broodje!

Kom snel een keer wat proeven in de winkel, zodat u ook kennis kunt maken met alle heerlijke soorten desembrood die we in de winkel verkopen!

Ennnn.. Laat je niet gek maken met desembrood in bijvoorbeeld de supermarkt, want in de meeste gevallen zit daar ook nog gewoon gist doorheen en dus heb je niet volledig desembrood!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie